Els Vandervaeren, Reiss Motivation Profile® master; Motivatie- en veerkrachtcoach; Loopbaanexpert

Tijd om stil te staan bij je intrinsieke motivatie

Weet jij wat je fundamenteel nodig hebt om je gelukkig te voelen? Sporten, een uitstap met vrienden, een avondje relax voor tv, uit eten gaan, een toffe baan, een goei lief, …. krijg ik dan vaak te horen. Klopt helemaal maar wat maakt nu dat die baan tof is of wat maakt nu dat je het leuk vindt om met vrienden op stap te gaan of uit eten te gaan of net te relaxen voor tv… M.a.w. WAAROM doe je de dingen die je doet. “Ja, waarom,…” en er volgt dan dikwijls een peinzend kijken naar buiten toe,…

Wat is de motor achter ons gedrag?

Intrinsieke motivatie biedt hierop een verhelderend antwoord. Maar wat is dat nu, intrinsieke motivatie?

Heb jij dat soms zo van die momenten thuis of op het werk dat je helemaal in het moment bent en alle tijd en ruimte vergeet. Je krijgt er tonnen energie van en zit helemaal in je passie. Of dat nu schilderen, lesgeven, het huis decoreren, gastvrouw zijn, een team coachen, …. of een partij tennis spelen is, wat heel zeker is, is dat je dan in je FLOW zit. Geld, een bonus, een kadootje,…. (= extrinsieke motivatoren) zijn op dat moment niet bijster belangrijk. Wat je doet is op zich al motiverend (intrinsiek) of belonend. Dit komt omdat je een activiteit doet die 1 of dikwijls meer van je intrinsieke motivatoren (psychologische behoeften) realiseert.

Amerikaan, Belg, Turk, Deen, Duitser, Indiër of Chinees?

En er is meer. We hebben als mens allemaal dezelfde intrinsieke motivatoren! Zo zijn er 16 verschillende 1. “Echt?”, hoor ik je nu zeggen, “Wij zijn toch allemaal verschillende als mens.” Ja echt. Iedereen heeft b.v. behoefte aan beweging, alleen sporters hechten beduidend meer waarde aan fysieke inspanning dan een gemiddeld persoon.

Je intrinsieke motivatieprofiel (Reiss Motivation Profile® in het vakjargon) is als het ware je psychologische DNA. Iedere persoon heeft dus zijn eigen unieke set aan intrinsieke motivatoren 1. De belangrijkste zijn deze die voor jou de meeste waarde hebben en die jij frequent wil kunnen ervaren. Je kan ze vergelijken met een orkest. Zo heb jij (zoals iedereen) 16 verschillende instrumenten die samen jouw symfonie creëren. Alleen zullen sommige instrumenten langer en intenser te horen zijn en creëren zo jouw individuele compositie.

The Science of Motivation™

“Human beings are motivated by purposes and values. The best way to understand people is in terms of their life purposes, goals, and values. This also is the best way to predict how people will behave at work, home, school, or on the athletic field…If you want to understand a person’s behavior, you need to determine what the person is trying to accomplish and what the person values. Not what you value, but what the person you are trying to understand values. We have created a powerful method, called the Reiss Motivation Profile®, of determining an individual’s purposes and values.”

Professor Steven Reiss, PhD in The Reiss Motivation Profile® What motivates you, IDS Publishing Corporation 2013

Hecht jij bijvoorbeeld veel waarde aan de appreciatie van anderen (Acceptance), dan zal je het fijn vinden om vaak (elke dag) van veel mensen (je man, je vrienden, je collega’s -en ja- ook je baas) te horen dat je goed werk geleverd hebt. Het geeft je vleugels, je bent dan extra gemotiveerd om die extra inspanning te leveren.

Want als je je gelukkig voelt, dan ben je activiteiten aan het doen volgens je motivatieprofiel. Iemand die behoefte heeft aan leiding nemen (Power) zal dan ook gemotiveerd zijn om activiteiten  te zoeken die deze behoefte realiseren zoals bv. het coachen van een team, het leiden van een groep jongeren in de jeugdbeweging of het dirigeren van een orkest,…Power motiveert ook tot presteren en hard werken. Vindt je dochter het belangrijk om goede punten te halen op school en is ze niet tevreden met een 7 op 10, ga er maar vanuit dat ze ook de behoefte heeft om haar stempel te drukken. Herkenbaar niet.

Maar wat als jouw instrument vals speelt?

En wat nu als je stress en frustratie ervaart? Het gevoel hebben geleefd te worden? Geen keuzevrijheid? Dan doe je dingen die tegen je persoonlijke motivatieprofiel indruisen en je zal demotivatie ervaren. Je hebt het gevoel iets te moeten doen en dat kost je energie. Als je dit blijft doen, dan kan dat zelfs leiden tot burn-out, depressie, bore out,…

Inzicht in de dynamiek van je eigen psychologische DNA (intrinsieke motivatoren) geeft je handvaten om je gedrag en ook je onderliggende intrinsieke motivatie beter te begrijpen en te reguleren. En laat zelfbewustzijn en reflectie nu de bodem zijn voor je mental health/persoonlijke groei!

Meer weten? Terug zingeving ervaren. Of op zoek naar een duurzaam motiverende job? Eindelijk je partner, je kind of jezelf beter leren begrijpen? Zonder in een vakje gestopt te worden?

Ik ben graag je gids.

Els Vandervaeren

IN HET KORT

  1. Intrinsieke motivatie is het tot uiting brengen van waarden. Wat wij écht belangrijk vinden zet ons er vanzelf toe aan om (motiveert ons) om die waarden telkens weer te kunnen ervaren.
  2. Prof. dr. Reiss stelde vast dat mensen overal in de wereld, ongeacht cultuur, leeftijd of geslacht, dezelfde dingen waarderen en als essentieel ervaren voor hun welzijn. Tegelijkertijd ontdekte hij dat niet iedereen evenveel waarde hecht aan deze waarden. Motivatie is universeel én individueel.
  3. Indien iemand zijn waarden langdurig niet kan realiseren, dan ervaart hij een ernstig gevoel van gemis en is hij gestresst en gedemotiveerd. Intrinsieke motivatie geeft je inzicht in de motor achter je gedrag en waarom bepaalde situaties je enorm veel energie kosten.

1 Reiss’ empirisch vastgestelde lijst van 16 universeel aanwezige intrinsieke motivatoren 1